Paganini TSL

Etylen w transporcie owoców

Mimo zadbania o temperaturę w transporcie, świeże owoce dotarły do odbiorcy w złym stanie? Pożółkłe, ze zmniejszoną masą, a nawet zwiędnięte? Winą może być nadmiar etylenu!

Każdy owoc wydziela oddychając dwutlenek węgla oraz etylen.Gaz ten wpływa na przyspieszenie procesu dojrzewania – im jego stężenie jest wyższe, tym szybciej zachodzi proces dojrzewania (a co za tym idzie również psucia się owoców). Etylen może przyspieszyć proces dojrzewania nawet 10 krotnie (w owocach które są na niego wrażliwe) i wystarczy natężenie etylenu w komorze w której owoce są przechowywane na poziomie 0,02% by owoce zaczęły dojrzewać minimum 4 krotnie szybciej.

Dlatego wyzwaniem w logistyce i transporcie owoców jest stałe usuwanie etylenu z komory i dzięki temu przedłużenie świeżości owoców.

Przyczyną nadmiaru etylenu podczas transportu może być: